LAG Petrova gora

Adresa: Ulica Kralja Petra Svačića 4, Vrginmost
Predsjednik:  Dražen Peraković
Kontakt: voditeljica LAG- a Ljubica Šolić, br. tel: 098/949-0778 

Lokalna akcijska grupa Petrova gora službeno je registrirana kao udruga građana u travnju 2010. godine, kao logičan slijed višegodišnjeg partnerskog djelovanja dionika četiriju općina rubnih dijelova Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije kroz Regionalni savjet građana. Na inicijativu članova, savjet je formaliziran upravo osnivanjem LAG-a Petrova gora kojem je dodana i peta općina.

Osnivači LAG-a Petrova gora su: općine Barilović, Gvozd, Krnjak, Vojnić i Topusko, Centar za civilne inicijative uz još osamnaest fizičkih osoba, istaknutih članova lokalne zajednice, predstavnika udruga, poslovnog i javnog sektora.

LAG Petrova gora je smješten u “najtanjem” dijelu Hrvatske, na prostoru Korduna i manjim dijelom Banovine. Također graniči s Bosnom gdje je sa susjednim općinama i LAG-om Una – Sana već pokrenuta konkretna partnerska inicijativa vezana uz razvoj ruralnog turizma.

Kroz LAG Petrova gora, nastojat će se unaprijediti vrijedne prirodne osobitosti ovog kraja, u kojem se na relativno malom prostoru nalaze termalni izvori, bogata izletišta i lovišta na Petrovoj gori, ljepote rijeke Korane, a zatim i bogati ostaci i spomenici antičke, srednjovjekovne povijesti kao i antifašističkog pokreta u Hrvatskoj.

Ciljevi LAG-a su maksimalno iskoristiti osobitosti ovog područja, otvoriti ih turistima i posjetiteljima te osnažiti lokalnu zajednicu prvenstveno u ekonomskom i socijalnom smislu.