“Đedova kosidba” je kulturno – povijesna, turistička manifestacija, koja njeguje i valorizira običaje i tradiciju Korduna te način života ovdašnjih ljudi. Ono što našu kosidbu čini posebnom je vraćanje u prošla vremena, kada su naši djedovi išli na košnju, a bake im pripremale “žgance sa skorupom” i iznosile im ručak u polje, a sve uz pjesmu i veselo druženje. Prva manifestacija je održana 2010. godine, u organizaciji Općine Gvozd i SKD “Prosvjeta”, a suradnja i organizacija se svake godine uspješno nastavljaju.

Kulturno – umjetnička društva iz susjednih općina, gradova, ali i zemalja iz regije (Bosna i Hercegovina, Slovenija, Srbija) prikazuju običaje kosaca iz svoga kraja uz pratnju domaćica, nakon čega slijedi natjecateljski dio košnje u kojoj kosci odmjeravaju vještinu i brzinu. Vrhunac kosidbe je natjecanje kosaca u tradicionalnoj košnji, ali osim natjecateljskog dijela, na kosidbi se demonstriraju tradicionalna zanimanja i običaji, popraćeni malim turističkim sajmom sa lokalnim suvenirima te zabavom za djecu, ali i odrasle.

Posjetitelji mogu uživati u velikoj reviji i bogatstvu narodnih nošnji, praćenoj pjesmom i plesom, uz ponudu autohtonih jela Banije i Korduna te dobre šljivovice koja pristaje uz sve narodne nošnje i košnje.

Na kosidbi se susreću stari prijatelji i sklapaju nova prijateljstva. Raduje i sve veći broj mladih koji sudjeluje u košnji i folkloru, čime će se tradicija zasigurno sačuvati od zaborava.